Header Ads


DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK EĞİTİM REHBERİ 2

DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK EĞİTİM REHBERİ 1

Karanlıkta kalmayın

Fotoğraf makinesi içine yerleştirilmiş flaşlar, büyük bir odayı tamamen aydınlatacak güçte değildirler. Bunu dikkate alarak resmini çekeceğiniz cisme daha fazla yaklaşın, Makinenizin kitapçığına I bakarak flaşınızın en fazla kaç metre yakınını aydınlattığını öğrenebilirsiniz. Gün ortası çekimlerinden kaçının sabah erken saatte ve akşam üzeri yaptığınız çekimlerin, öğle zamanı, güneş tepedeyken yapılan çekimlerden daha iyi çıktığını göreceksiniz. Öğle vakti renkler soluk görünmesine karşın, akşamüzeri daha canlı görünür. Bu canlılık, güneşin sebep olduğu eğik gölgelerle birleştirince insanı daha fazla etkileyen ve göze hoş görünen fotoğraflar ortaya çıkacaktır.

Çok fazla detaya girmeyin

Bir kareye mümkün olduğunca çok şey sığdırabilmek çok cazip bir işmiş gibi görünse de en iyi sonuçlar bir cisme odaklanmış fotoğraflardan oluşur. Ön plana çıkarmak istediğiniz konuya karar vererek bunun için gereksiz nesneleri göz ardı etmelisiniz.

Çok fazla detay içeren fotoğraflar kafa karıştırıcı ve etkileyicilikten uzak olurlar.

Sıradanlıktan kaçının

Aile toplantılarında ve gezilerde fotoğraf çekerken alışılmışın dışına çıkarak farklı açı ve uzaklıklardan fotoğraflar elde edin. Farklı kompozisyonlar yaratmaya çalışın. Çünkü iyi bir fotoğraf, objektifi doğrultup deklanşöre basmaktan çok daha fazlasını gerektirmektedir. İlgi çeken fotoğraflar tabandan yukarıyı gösterecek şekilde de çekilebilir. Her ne kadar fotoğrafı çeken kişi komik duruma düşse de sonuçta iyi bir eser ortaya çıkacaktır.

Alan derinliği teknikleri
Alan derinliği teknikleri

En çarpıcı fotoğraflar, derinlik hissi uyandırabilen fotoğraflardır. Bunun avantajı, gözümüzün fotoğraflarda ana objeyi kolayca seçebilmesidir. Mesela bir çiçek demeti fotoğrafı, ilgi çekici olabilir ama objektifi sadece bir çiçeğe odaklayıp derinlik hissi katarak daha ilginç bir kompozisyon da yaratılabilir. Eğer makineniz diyafram açıklığı ayarın] değiştirmenize izin veriyorsa,açıklık değerini arttırmayı deneyin (küçük F - Stop zamanı seçerek) böylece daha fazla derinlik hissi yaratabilirsiniz.

Makro çekim

Makro çekim
Hemen her fotoğraf makinesinde objektifi bir nesneye iyice yakınlaştırıp yakın çekim yapmaya izin veren makro modu bulunur. Bazı modeller en fazla 10 cm'ye kadar izin verirken bazı modeller 1 cm'ye kadar yaklaşmanıza imkan tanırlar. Makro çekimin en büyük avantajı küçük nesnelerin detaylı fotoğraflarının çekilebilmesidir. Makro çekimlerde, derinlik iyice arttırılarak bitki veya küçük canlıların çarpıcı resimleri elde edilebilir.

Siyah - beyaz fotoğrafçılık

Siyah - beyaz çekilen fotoğraflar ilginç olabilir ama bu işi fotoğraf düzenleyici yazılımlara bırakmak daha mantıklı olacaktır. Çünkü fotoğrafı çekerken renkleri saf dışı bırakırsanız bunun geri dönüşü olmayacaktır. Oysa renkli fotoğrafları etkileyici siyah - beyaz fotoğraflara çeviren başarılı yazılımlar bulunur.

Siyah - beyaz fotoğrafçılık
B/ Works (http://www.mediachance.com/- Boyut: 650 KB), dijital fotoğraf makinesiyle elde ettiğiniz imajları siyah - beyaz hale getiren, bunu yaparken fotoğraflarınıza sanatsal görünüm kazandıran bir uygulamadır. Program kontrast oranını yükseltme, fotoğrafın arka plan rengini karartma gibi yöntemler ve filtreler kullanarak fotoğrafları etkileyici hale getirebiliyor. B/Works'ün aynı zamanda renkli fotoğrafları Sepia tonlarında kaydetme yeteneği de mevcut. Kullanımı oldukça pratik olan uygulama ücretsiz olarak sunuluyor.

Soluk renkler

Makro çekimlerde cisme çok yaklaştığınız için flaş çok güçlü Kale gelip, resimdeki renklerin soluk görünmesini sağlayabilir. Bunu önlemenin çeşitli yolları vardır. İlki cisimden uzaklaşıp lens yardımıyla odaklanma ve yakınlaşma işlemi yapmaktır. Böylece ı isimden uzak olduğunuz için flaş etkisi azalacaktır. Bir diğeriyse flaş lambasının önüne bir kağıt parçasıyla perdeleme yapmaktır. Ayrıca makinenizin flaş gücünü ayarlama özelliği olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Biraz para ödemeye razıysanız etkisini ve gücünü kontrol edebileceğiniz ayrı bir flaş aparatı da alabilirsiniz ki bu durumda flaşınızın parlaklığını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Gün batımı çekimleri

Gün batımı çekimlerinde kameranız otomatik olarak sahneyi aydınlatmaya çalışacaktır. Poz karşıtlığını -2 ya da -3'e getirerek manzaranın bozulmasını engellemeniz daha çarpıcı bir gün batımı fotoğrafı çekmenizi sağlar. Kameranızın otomatik pozlama yapıp, gün batımı çekimlerinizi mahvetmesine izin vermeyin.
Gün batımı çekimleri
SÖZLÜK
Üçler kuralı: Resmi ikişer yatay ve dikey çizgi sayesinde dokuza bölerek kompozisyon oluşturma yöntemidir. Diyafram: Lensten geçen ışık miktarını belirleyen açıklığa verilen isimdir. Exif: Exchangeable Image File Format. Dijital fotoğraflara, kamera markası / modeli, enstantane, diyafram değeri ve tarih gibi bilgilerin kaydedilme standardıdır. Flaş başlığı: Bazı kameralar, ek bir flaş takmanıza olanak tanıyan metal bir bağlantı noktası sunarlar. Bu metal alan standarttır ve çeşitli tipteki flaş ünitelerini kabul eder. ISO: International Standards Organization -Uluslararası Standartlar Organizasyonu'nun kısaltmasıdır.
Lens parlaması: Güneş ışığının lens ve fotoğraf üzerinde bıraktığı daire demeti şeklindeki parlamadır.
Enstantane (Shutter): Fotoğrafın işlenmesi için, ışığın ne kadar süreyle alınacağını ifade eder. İngilizcesi shutter olan bu tanım, dilimize örtücü, perdeleyici, enstantane ve obdüratör olarak çevrilmiştir.
Beyaz dengelemesi (White balance control): Beyaz dengelemesi olmayan, ya da bu ayarı kendisi yapan bir makine her ışık türünde ideal ortam aydınlatmasını ya da aydınlatma kaynağını bulamaz. Bu özellikle floresan ile aydınlatılan odalarda problemlerle karşılaşmanıza yol açar. Bu tür ortamlarda dijital fotoğraf makineleri genellikle ortamın olduğundan daha karanlık olduğunu zannederek ISO değerini yükseltir bu da fotoğrafın olduğundan daha karanlık üstelik yüksek ISO değeri sebebiyle kumlu çıkmasına yol açar.


DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK EĞİTİM REHBERİ 1          DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK EĞİTİM REHBERİ 3

Hiç yorum yok

www.arkeoloji.biz. Blogger tarafından desteklenmektedir.